Ponudba: Predavanje za starše in strokovne delavce vrtca ( Kako otroku postaviti meje? NE-kaznovanje, Trma pri otroku) s konkretnimi napotki

Predavanje izvajava:

mag.družinske terapije, psihoterapevt Andrej Debeljak

dipl.vzg.Petra Paver, svetovalka, licenčna izvajalka Relax Kids

 

Predavatelja, vsak iz svojega področja v predavanju za starše ozaveščava o pomembnosti ljubeče vzgoje, o postavljanju meja

33111432_612095682474654_5925812617909108736_n

PREDAVANJE ZA STARŠE: OTROK ZRCALO SVOJIH STARŠEV

         

Še nikoli se mi pri mojem delu z ljudmi ni zgodilo, da bi srečal starše, ki se ne bi trudili za vzgojo svojih otrok. Čeprav objektivno gledano deluje vse prej kot to.

Predavanje je namenjeno predvsem staršem, da si ogledajo drugačen pogled na vzgojo in spremljanje svojih otrok.

Vodilna misel stoji na premisi, da jaz kot starš oblikujem karakter svojega otroka; predvsem s tistimi notranjepsihičnimi nastavki, ki so meni kot staršu večinoma prikriti. Gre za delovanje človekove podzavesti, ki stoji za zavestnim delom osebe. Podzavest je nekaj, kar je v človeku skrito in nedostopno, a hkrati tako močno, da vodi vse moje življenje. Oziroma drugače; podzavest je enako kot občutja otroka, ki jih je doživel pri spočetju, v času nosečnosti, v trenutku rojstva in do približno petega leta življenja. Zato pravimo, da kar se Janezek nauči, to Janez zna.

Vzgoja z vidika, da je otrok zrcalo mene kot starša temelji na drugačnih principih, kot pa tisto, da je otrok bitje, ki ga moramo vzgojiti, spremeniti in predvsem pripraviti na življenje.

Predavanje temelji na primerih iz moje prakse in se približuje modrosti ki pravi, da je potrebno spremeniti sebe, če želiš spremeniti svet. 

 

V drugem delu predavanja predavateljica spregovori o zdravi navezanosti, čuječnosti do otroka; o ljubeči vzgoji in zakaj je pomembno meje postavljati na sočuten in senzibilen način; o prepovedi čustvovanja; o joku in trmi.

33740369_10214401993637335_8611148964483301376_n

PREDAVANJE ZA VZGOJITELJICE IN POMOČNICE: OTROK ZRCALO SVOJIH STARŠEV IN TUDI MENE

 

Delovati kot vzgojiteljica je verjetno ena izmed najbolj odgovornih služb, ki obstoji v družbi. Pomembnejša je od dela srčnega kirurga, saj ima ravno vzgojiteljica na dnevni bazi vstop v srca vsakega otroka.

In ravno v njih prebivajo čustva človeka, ki so najmočnejši del osebnosti. Celo najbolj racionalno delujoči ljudje tihoma prikimavajo, da se razum vedno obnaša v odvisni funkciji od posameznikovih čutenj.

Predavanje se posebej dotika geneze oziroma nastanka človekovih čutenj in posledično opisuje razvoj osnovnih delovnih modelov čustvenega sistema. Odgovarja pa zelo praktično na čisto vsakdanje probleme s katerimi se oseba v vzgoji redno tudi srečuje.

Prav tako izhajamo iz premise, da je sočlovek vedno moje zrcalo; še posebej tisto, kar me pri njemu moti, razjezi ali celo potihoma obsojam. Predavanje je namenjeno osebni rasti vzgojiteljic, da preko svojega dela spoznavajo in po potrebi tudi spreminjajo svojo osebnost in s tem tudi posledično način dela.

V drugem delu predavanja predavateljica spregovori o KONCEPTU»SOČUTNE IN LJUBEČE VZGOJE« V VRTCU

 

Primeri iz prakse dela v vrtcu. Posnetki in razgovor ob primerih: spreminjanje dnevne rutine oz. predstavitev dneva v vrtcu (»drseči« samopostrežni obroki, individualizacija otrok, prehodi med aktivnostmi, disciplina in pravila v skupini – ali so potrebna in koliko) Konkretno predstavim na kakšen način lahko vključimo elemente ljubeče vzgoje ob upoštevanju Kurikula za vrtce.

Trajanje oz. število delavnic:

        1 predavanje za starše, 2 uri

        1 predavanje za strokovni kader vrtca, 2 uri

 

Čas izvedbe: po dogovoru

    

Kraj izvedbe: po dogovoru

        

Izvajalca predavanj/delavnic:

     Mag.družinske terapije in psihoterapevt Andrej Debeljak,

     Petra Paver dipl. vzg., svetovalka

 

Prijava in dodatne informacije: po elektronski pošti info@ljubecavzgoja.si   oz. telefon: 041 532 916

 

                                                                         

                                  

Krško, 20. 4. 2020                                                                                               koordinatorka izobraževanj

                                                                                                                                      Petra Paver